Moni kerros- ja rivitaloasuja on lähtenyt tänä kesänä ilmalämpöpumppukaupoille. Ennen ostopäätöstä kannattaa kuitenkin selvittää taloyhtiön periaatepäätökset ja linjaukset asialle. Ilmalämpöpumpun asennus vaatii aina taloyhtiön luvan, muutostyöilmoituksen ja sopimuksen yhtiön ja osakkaan välille.

”J-Isännöinnissä on kesän aikana käsitelty 25 ilmalämpöpumpun asennuksen muutostyöilmoitusta ja sen lisäksi on tullut muutamia kyselyitä”, teknisen isännöinnin harjoittelija Marko Tamminen kertoo.

 

Taloyhtiö linjaa asennuksen ehdot

Yhtiökokous linjaa päätöksellään, voidaanko yhtiöön asentaa ilmalämpöpumppuja. Yhtiö myös päättää paikat, joihin laitteen voi asentaa. Yleisimmin asennus tehdään parvekkeelle tai terassille. ”Laitteen ulkoyksikkö tulee asentaa omalle jalustalleen. Seinään kiinnitys on käytännössä joka yhtiössä kielletty”, Tamminen toteaa.

Muita yhtiökokouksen asettamia asennuksen ehtoja voivat olla läpiviennit, asentajien pätevyydet ja osakkaan velvoitteet. Yhtiö voi myös määrätä ilmalämpöpumpun käyttöön liittyvän ehdon; esimerkiksi kieltää lämmityskäytön. Mikäli taloyhtiö haluaa kieltää ilmalämpöpumppujen asennuksen, siihen pitää olla erittäin painavat perusteet. ”Esimerkiksi rakennusvalvonta voi kieltää asennuksen, jos kyse on julkisivun muutoksesta. Tämä tarkoittaa siis ulkoyksikön asentamista näkyvään paikkaan”,  Tamminen sanoo.

 

Muutostyöilmoitus ja sopimus

Kun yhtiön lupa ja ehdot ovat selvillä, osakas tekee asunto-osakeyhtiölaissa edellytetyn muutostyöilmoituksen (https://j-isannointi.fi/lomakkeet/muutostyolomake/) yhtiölle, jonka yhtiön hallitus ja / tai isännöitsijä käsittelevät.  Siihen kirjataan yksityiskohtaiset tiedot ilmalämpöpumpun asennuksesta. Sen jälkeen yhtiön ja osakkaan välille tehdään sopimus, jossa määritellään vastuut sekä ehdot asennukselle.

”Sopimus palautetaan allekirjoitettuna ennen asennusta, jolloin osakas hyväksyy mahdolliset ehdot ja sen, että yhtiölle jätetään mahdollisuus valvoa, että asennus on suoritettu muutostyöilmoituksen mukaisesti. Sopimus tulee asunnon myyntitilanteessa siirtää uudelle osakkaalle”, Marko Tamminen toteaa.

 

Osakas toteuttaa ja maksaa kustannukset

Osakas vastaa itse muutostyön toteutuksesta ja kustannuksista. Asennuksen saa tehdä vain pätevä asentaja. Prosessin lopuksi osakkaan on toimitettava vielä taloyhtiölle käyttöönottopöytäkirja, etenkin mikäli taloyhtiö sitä edellyttää. Käyttöönottopöytäkirja laaditaan yhdessä asentajan kanssa.