Paras tapa edetä tupakointikiellon kanssa on koittaa sopia asiasta yhteisten pelisääntöjen avulla.

Kesälomakausi on käynnistynyt ja koti saattaa jäädä tyhjilleen pidemmäksi aikaa. Asukkaan on hyvä ilmoittaa pidemmästä poissaolosta luottonaapurin lisäksi myös isännöitsijälle.

”Isännöitsijälle on hyvä ilmoittaa yli viikon kestävät poissaolot, etenkin silloin, jos ei ole kenenkään kanssa sopinut ”talonvahdin” hommasta ja varsinkin, jos taloyhtiössä on asumiseen vaikuttavia remonttihankkeita meneillään”, muistuttaa J-Isännöinnin toimitusjohtaja Jani Oförsagd.

Ainakin nämä varotoimet on hyvä tehdä ennen reissua ja reissun aikana:

  • Keskeytä postinjakelu poissaolon ajaksi tai pyydä, että joku luottohenkilö käy tyhjentämässä postisi.
  • Varmista, että kotivakuutus on kunnossa ja että se kattaa myös esimerkiksi varkaudesta tai murrosta aiheutuneet vahingot irtaimistolle. Taloyhtiö vastaa rikotuista ovista ja ikkunoista, mutta huoneiston sisäpuolelle tulleista vahingoista vastaa osakas itse.
  • Jätä koti mahdollisimman asutun näköiseksi poissaolon ajaksi. Älä vedä kaikkia verhoja kiinni, mutta siivoa kuitenkin kaikki arvoesineet kaappeihin pois ikkunoiden näköetäisyyksiltä. Jätä esimerkiksi rivitalon pihalle puutarhavälineitä tai lasten leluja.
  • Varmista, että kaikki sähkölaitteet on otettu kokonaan pois päältä. Sulje astianpesukoneen ja pesukoneen vesikytkimet.
  • Varmista, että kaikki ovet ja ikkunat on huolellisesti lukittu. Laita ovi takalukkoon. Älä jätä vara-avaimia mihinkään piiloihin sisäänkäynnin lähettyville. Itse asennetun varmuuslukon avain on hyvä toimittaa taloyhtiölle, jotta asuntoon pääsee sisään esimerkiksi vesivahingon takia.
  • Pyydä, että joku luottohenkilö käy säännöllisesti tarkistamassa kotisi sisäänkäynnit. Murtovarkaat saattavat tarkkailla asuntoja useita päiviä saadakseen selville, ovatko asukkaat lomalla. Varkaat voivat asettaa jonkin pienen esineen oven ja karmin väliin ja tarkastaa myöhemmin, onko se pudonnut.
  • Varo julistamasta sosiaalisessa mediassa ainakaan julkisesti lomareissustasi ja siitä, että kotisi on tyhjillään.

 

Lisätietoja:

https://www.kiinteistoliitto.fi/uutiset/nayta/?id=9281