J-Isännöinnin toimistopäällikkö ja isännöitsijä Jukka Samuelsson on menossa kohti uusia haasteita. Hän aloittaa huhtikuun alusta työt turkulaisessa Haritun Huollossa ja siirtyy yrityksen toimitusjohtajaksi 1.7. alkaen nykyisen toimitusjohtajan Mauri Laineen jäädessä eläkkeelle.

”Sain vuoden 2021 alussa yhteydenoton, johon vastaamista harkitsin pitkään. Vielä enemmän harkintaa aiheutti se, että tuo yhteydenotto johti siihen, että minulle tarjottiin sellaista paikkaa, johon J-Isännöinnissä ei voisi koskaan olla mahdollisuutta. Todella vaikea päätös sellaiselle ihmiselle, joka sitoutuu työhönsä ja työpaikkaansa. Viimeistään tällaisessa vaiheessa ymmärtää, kuinka sydämellään on täällä töitä tehnyt ja kuinka tärkeitä lähellä olevista ihmisistä on tullut”, hän toteaa.

Jukka on työskennellyt J-Isännöinnissä kahdeksan vuoden ajan naantalilaisten ja raisiolaisten taloyhtiöiden parissa. Asukkaista on tullut kuluneiden vuosien aikana läheisiä.

”Monet asiat yhtiöihin liittyen tulee otettua myös jollain tasolla henkilökohtaisesti. Tämä on kaksiteräinen miekka. Näin ei pitäisi olla, mutta toisaalta voi olla hyvillä mielin, sillä voin ajatella myös niin, että tämä kertoo siitä, että olen oikeasti välittänyt näistä asiakassuhteista ja ihmisistä. Voin olla siitä asiasta jopa ylpeä.”

 

Työssäoppimisen kautta kiinteistöalalle

 

Jukka on peruskoulutukseltaan markkinointiin erikoistunut merkonomi. Edellisen työnantajansa palveluksessa B2B-myynnissä media-alalla hän viihtyi 16 vuotta. Silloinen työnantaja kuitenkin kaatui alta, joten Jukka lähti päivittämään taloushallinnon osaamistaan ja kävi aikuiskoulutuksena taloushallinnon osaaja -kurssin.

”Kurssiin kuului työssäoppimisjakso, jonka päätin suorittaa raisiolaisessa tilitoimistossa. Sainkin sieltä paikan. Kirjanpidon opettajani kuitenkin sai minut puhuttua ympäri ottamaan yhteyttä vielä Janiin, J-Isännöinti Oy:n toimitusjohtajaan, jonka kanssa sovin  tapaamisen. Kerroin Janille, että olen siinä mielessä hankala työntekijä, että en ole kovin helposti pois lähdössä. Tästä huolimatta Jani päätti minulle työssäoppimispaikan tarjota ja jo alussa ehdottikin minulle isännöitsijätutkinnon suorittamista oppisopimuksena. Näin se urapolku kiinteistöalalla alkoi”, Jukka kertoo. Hän suoritti IAT-tutkinnon parissa vuodessa.

J-Isännöinnin toimitusjohtaja Jani Oförsagd muistelee, että kahdeksan vuotta sitten hän tiedusteli isännöitsijäkoulutuksesta harjoittelijoita. Sieltä ei harjoittelijaa löytynyt, mutta hän kuuli, että taloushallinnon koulutuksessa sen sijaan olisi lupaavaa potentiaalia.

”Muuan Jukka Samuelsson saatiin saman tien haastatteluun. Työsopimus allekirjoitettiin lähestulkoon siltä istumalta”, Jani hymyilee.

J-Isännöinnissä Jukan tehtävänkuva muuttui muutama vuosi sitten. ”J-Isännöinnin pääkirjanpitäjä vaihtoi työpaikkaa ja minulle tarjoutui mahdollisuus kehittää itseäni eteenpäin taloushallinnossa, joka on sydäntäni lähellä. Päätimme yhteisymmärryksessä Janin kanssa siitä, että minä ottaisin vastuun tuosta osa-alueesta ja jatkaisin parin yhtiön kanssa isännöintiä. Tämä oli mielestäni hyvä ratkaisu. Kosketuspinta päivittäiseen isännöintiin säilyi ja opin huomattavan paljon kiinteistöalan kirjanpidosta. Sain myös Janin tuella suorittaa kiinteistökirjanpidon KPT I ja KPT II -tutkinnot vuosina 2018–2020.”

 

Uusi työ tuo erilaisen näkökulman alaan

 

Isännöintialan suurin muutos on viime vuosina ollut digitalisoituminen. Jukan mukaan muutos on tarkoittanut asiakkaiden kannalta parempaa tavoitettavuutta ja tiedonvälityksen huomattavaa paranemista. Uusi toimitusjohtajan työ pitää Jukan edelleen isännöintityössä kiinni ja tuo hieman erilaisen näkökulman alan kehitykseen yrityksen kehittämisen ja johtamisen puolelta.

”Suurimpia haasteita työssä on edelleen se, että voimme pitää itsemme kiinni alan kasvavissa vaatimuksissa lainmuutosten ja toimintaympäristön kehittyessä. Tämän kaiken keskellä kuitenkin tulee muistaa se, että palvelemme ja työskentelemme ihmisten kanssa. Heille meistä itsestämme pieneltä tuntuva asia voi olla iso. Tunne on kokijalleen tosi.”

Janin mukaan Jukka on aina työtehtäviensä tasalla oleva henkilö. ”Uskon, että Jukka tulee uudessa työssään menestymään. Harmikseni emme pystyneet pienessä yrityksessämme tarjoamaan Jukalle mahdollisuutta ottaa vastaavaa uraharppausta”, Jani toteaa.

Jukka kertoo lähtevänsä J-Isännöinnistä haikein tunnelmin. Tehtävää ja opeteltavaa on paljon. J-Isännöinnin aikana opitut asiat ja tulevat koulutukset kantavat kuitenkin eteenpäin. Ystävyyssuhteet Naantaliin säilyvät ja ovet ovat avattavissa jatkossakin.

”Kiitos kaikille ihmisille, joiden kanssa olen saanut työskennellä sekä J-Isännöinnissä että asiakaskunnassa. Toivon, että olen tehnyt työni siten, että on jäänyt hyvä kuva sekä toimistostamme että minusta itsestäni”, Jukka sanoo.