Koira olohuoneessa

Kaikenkarvaiset lemmikit ovat normaali osa taloyhtiön elämää. Usein iloisesti tervehtivistä lemmikeistä on iloa muillekin asukkaille, mutta ne voivat aiheuttaa myös jännitteitä taloyhtiössä. Siksi on tärkeää, että pelisäännöt ovat kaikille asukkaille selviä.

Asukkaiden on hyvä muistaa, että lemmikit ovat osat tavanomaista asumista ja hyväksyttävää toimintaa taloyhtiössä. Lemmikeistä lähtevää ääntä on siedettävä, kun se pysyy normaaleissa rajoissa.

Koiranomistajan on huolehdittava, ettei koira häiritse jatkuvalla haukunnalla muita asukkaita. Mikäli naapurin koira kuitenkin haukkuu taukoamatta tai meteliä on toistuvasti etenkin yöaikaan, ota asia ensin asiallisesti puheeksi omistajan kanssa. On hyvä muistaa, että omistaja ei välttämättä ole tietoinen koiran pitämästä äänestä.

Myös lemmikkilinnut voivat olla äänekkäitä, joten niiden hankkimista kerrostaloon kannattaa harkita. Jos naapurin kissa taas käy tarpeilla parvekkeiden edessä, on myös tästä hyvä ensin keskustella suoraan kissan omistajan kanssa.

Ei jätöksiä pihamaalle

Lemmikin mukana tulee myös vastuu sen tekemisistä. Lemmikinomistajan tulee huolehtia, että lemmikki ei tee tarpeitaan pihamaalle tai tärvele taloyhtiön tai toisten asukkaiden omaisuutta.

Kissanomistajan pitää huolehtia, että kissanhiekka vaihdetaan tarpeeksi usein, jotta ilmastointijärjestelmän kautta ei aiheudu hajuhaittoja muille asukkaille. Käytetty kissanhiekka tulee laittaa sekajätteeseen, ei viemäriin. Myös pieneläinten häkkien siisteydestä tulee huolehtia, jottei hajuhaittoja pääse syntymään.

Jos lemmikki vahingoittaa taloyhtiön omaisuutta, voi taloyhtiö hakea korvauksia lemmikin omistajalta. Tällöin on voitava kuitenkin todistaa, että kyseisen osakkaan lemmikki on vastuussa teosta.

Muistilista lemmikkien pelisäännöistä

  • Huolehdi, että koirasi ei tee tarpeitaan pihamaalle. Jos näin kuitenkin käy, korjaa lemmikkisi jätökset pihalta heti.
  • Pidä koirat ja kissat kytkettynä taloyhtiön pihamaalla.
  • Pidä huoli, etteivät lemmikit pääse hiekkalaatikolle tai muille alueille pihalla, jossa niiden ei ole sallittua olla, esimerkiksi lasten leikkipaikalla.
  • Jos lemmikkisi aiheuttaa vahinkoa, ota yhteyttä isännöitsijään ja sovi korvauksesta. Mikäli lemmikkisi aiheuttaa vahinkoa vuokra-asunnossa, ota ensin yhteyttä vuokranantajaan.
  • Jos huomaat naapurin lemmikin aiheuttavan häiriötä, ota asia puheeksi asiallisesti ja hyvässä hengessä. Yhdessä keskustellen pääsee pitkälle.
  • Mikäli hankit lemmikin ja tiedät sen alkuun pitävän ääntä, on kohteliasta laittaa asiasta esimerkiksi lappu ilmoitustaululle. Näin muut asukkaat tietävät, että tilanne on omistajalla hallussa.

 

Lue lisää kotirauhasta ja normaaleista elämisen äänistä.

Katso usein kysytyt kysymykset.

Lue ohjeita asukkaalle.