Milloin veden- tai sähkönkäytön tasauslaskutus tapahtuu?

Käytäntöjä on erilaisia. Tasaus voidaan tehdä vuodenvaihteessa, jolloin laskutus tapahtuu maaliskuun puoleenväliin mennessä.

Keneen pitää ottaa yhteyttä, jos tarvitaan huoltotoimenpiteitä?

Yhteyttä kannattaa ottaa suoraan huoltoyhtiöön isännöinnin sijaan. Näin voi tarkemmin sopia esimerkiksi siitä, milloin ja miten huoltotoimenpiteet tullaan suorittamaan

Kenelle ilmoitan ilmanvaihtoon liittyvistä ongelmista?

Ilmanvaihtoon liittyvissä huoltotöissä tai ongelmissa voi olla ensisijaisesti yhteydessä huoltoyhtiöön.
Muistathan itse huolehtia venttiilien ja liesikuvun rasvasuodattimen puhtaudesta, sillä nämä toimenpiteet kuuluvat asukkaalle. Jos asunnossa on korvausilmaventtiilit, on ne pidettävä auki riittävän korvausilman saamiseksi.

Mikäli asunnossa on ilmanvaihdon tehonohjauskytkin, älä milloinkaan sammuta ilmanvaihtoa kokonaan. Pidä se aina vähintään 1- tai minimiteholla. Suihkun tai ruuanlaiton yhteydessä käytä suurinta tehoa.

Kerrostalossa elämisen äänet ja hajut kuuluvat asiaan. Jos asuntoon kuitenkin tulee häiritsevässä määrin ruoankäryä tai tupakanhajua, ota yhteyttä isännöintiin.

Mitä teen, jos huoneistossa on liian kylmä tai lämmin?

Jos asut kiinteistössä, jossa on kaukolämpö, tarkista ensin Turku Energian sivuilta, onko kyseessä laajempi katkos lämmönjakelussa. Jos vain oman asuntosi sisälämpötilan kanssa on ongelmia, ota yhteyttä kiinteistöhuoltoon.

Turku Energian jakelukeskeytysten seurantapalvelu

Mitä teen, jos huoneistossa ei ole sähköä?

Tarkista ensin, ovatko asuntosi sulakkeet kunnossa. Mikäli sähköt eivät palaudu sulaketta vaihtamalla tai vikakatkaisinta nostamalla, vika voi olla asunnon tai talon omassa verkossa. Ilmoita siinä tapauksessa viasta kiinteistöhuoltoon. Sähköalan korjaustyöt kuuluvat ammattilaiselle, joten älä yritä korjata vikaa itse.

Laita kodin valot ja sähkölaitteet sähkökatkon aikana pois päältä, varsinkin liesi, silitysrauta, kahvinkeitin ja pesukone. Ne voivat aiheuttaa tulipalon, jos niissä on sähköjen palautuessa virta päällä.

Jos katuvalot tai naapuritalojen valotkaan eivät pala, on kyse laajemmasta sähkökatkoksesta. Lisätietoja saat paikallisen sähköyhtiön viestintäkanavista sekä tiedotusvälineistä.

Naantalin Energian häiriötiedotteet
Turku Energian jakelukeskeytysten seurantapalvelu
Carunan häiriötiedotteet

Mitä teen, jos huoneistoon ei tule vettä tai lämmintä vettä?

Tarkista ensin Naantalin vesihuoltolaitokselta tai alueesi vesilaitokselta, onko kyseessä laajempi katkos vedenjakelussa. Jos vika koskee vain omaa asuntoasi, ota yhteys kiinteistöhuoltoon.

Naantalin vesihuoltolaitos

Kenellä on vastuu erilaisista kunnossapitoon liittyvistä asioista?

Vastuu vaihtelee osakkaan ja taloyhtiön välillä. Tarkat vastuut voi tarkistaa vastuunjakotaulukosta.

Keneen pitää ottaa yhteyttä televisioliittymää tai laajakaistaa koskevissa ongelmissa?

Ota ensin yhteyttä suoraan operaattoriin, joka osaa tehdä tarkentavia kysymyksiä tai teknisiä tarkistuksia vian paikallistamiseksi. Useimmissa isännöimissämme taloissa operaattorina on DNA ja joissakin tapauksissa Telia. Jos ongelma ei selviä, ota yhteys kiinteistöhuoltoon tai isännöintiin.

Telia: kiinteän verkon häiriökartta
DNA: häiriökartta
Digita: radio- ja tv-verkon vika- ja huoltotiedot

Miten vikailmoitus tehdään?

Osakas tai asukas voi tehdä vikailmoituksen suoraan huoltoyhtiölle. Jos korjaustarve on päivittäisiä huoltotoimenpiteitä merkittävämpi, huolto on yhteydessä isännöintiin ennen korjaustoimenpiteiden aloittamista. Kiireettömissä tapauksissa ilmoituksen voi tehdä vikailmoituslomakkeella.

Mihin ja miten ilmoitan naapurin aiheuttamasta häiriöstä?

Mikäli naapuri aiheuttaa toistuvasti häiriötä eikä asiasta huomauttaminen ja keskusteleminen ole auttanut, ota yhteyttä isännöintiin tai taloyhtiön hallitukseen. Häiriökäyttäytymisestä on hyvä pitää kirjaa, jotta voidaan todentaa mitä on tapahtunut, milloin ja kenen toimesta. Isännöinti ja hallitus arvioivat, onko taloyhtiön syytä puuttua toimintaan.

Saanko remontoida asuntoani? Pitääkö taloyhtiöille ilmoittaa ja tarvitsenko luvan?

Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkaan on ilmoitettava taloyhtiölle kirjallisesti remontista aina, kun remontti voi vaikuttaa taloyhtiön vastuulla oleviin talon rakenteisiin, järjestelmiin tai naapuriasuntoihin. Tee ilmoitus hyvissä ajoin ennen remontin aloittamista ja odota isännöinnin vastausta siihen. Joissakin tapauksissa taloyhtiö voi kieltää muutostyön tai siihen täytyy hakea rakennuslupa. Muutostyö voi edellyttää käsittelyä hallituksessa tai jopa yhtiökokouksessa.

Ilmoituksen voi tehdä muutostyölomakkeella. Voit täydentää muutosilmoituksen tietoja (esimerkiksi urakoitsijan tiedoilla) myöhemmin, mutta muista ilmoittaa nämä viimeistään remontin valmistuttua.

Lue lisäksi vastuunjakotaulukosta, miten huoneiston korjausten vastuut ja kustannukset jakautuvat taloyhtiön ja osakkeenomistajan välillä.

Vuokralainen tarvitsee aina vuokraisännän luvan remontointiin.

Taloyhtiössäni on meneillään iso korjaushanke. Miten ja milloin se vaikuttaa minun asuntooni?

Isännöinti lähettää yleistiedotteen ennen hankkeen alkamista ja tämän jälkeen tiedottamisen hoitaa yleensä urakoitsija. Mikäli sinulla on kysyttävää hankkeen kulusta, aikataulusta tai yksityiskohdista, ota yhteys suoraan urakoitsijaan tai taloyhtiön nimeämään valvojaan.