Voiko yhtiökokouksen järjestää poikkeusaikana?

  • Yhtiökokouksen pitäminen on erityisen suositeltavaa silloin, jos on tarve tehdä urakkapäätöksiä. Sen voi mahdollisuuksien mukaan pitää etäyhteyksien avulla. On kuitenkin yhdenvertaisuuden vuoksi tärkeää varmistaa, että kaikilla osakkailla on mahdollisuus osallistua kokoukseen ja saada äänensä kuuluviin. Mikäli etäyhteys on jollekulle ongelmallinen, pyydämme osakasta antamaan valtakirjan kokoukseen tai lähettämään ennakkokantansa kokouksessa päätettävistä asioista postitse tai sähköpostitse taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalle tai isännöitsijälle etukäteen. Tällöin on myös huomioitava, että hallituksen päätösehdotukset ovat esityslistalla hyvin selkeinä esillä.
  • Yhtiökokouksen voi siirtää myöhempään ajankohtaan, mikäli esityslistalla ei ole kiireellisiä päätöksiä vaativia asioita.
  • Taloyhtiöiden hallitusten kokoukset pyrimme pääsääntöisesti pitämään etäyhteyksien avulla.

 

Voiko kiinteistöpalveluyhtiö vaatia asukasta kertomaan, onko hän sairastunut?

  • Kenelläkään ei ole velvollisuutta kertoa terveystietojaan. Jokaisella on kuitenkin velvollisuus ehkäistä tartuntavaaraa, joten sairastumisesta on syytä kertoa etenkin silloin, jos asuntoon joudutaan esimerkiksi vikailmoituksen takia menemään sisään.

 

Voiko yhteisten tilojen käytön kieltää epidemia-aikana?

  • Taloyhtiön hallituksella on toimivalta kieltää yhteisten tilojen käyttö. Kannattaa kuitenkin tarkkaan harkita, minkä tilojen käyttöä rajoitetaan ja millaisia seurauksia tilojen käyttökiellolla on. Esimerkiksi pesutuvan käytön kieltäminen hankaloittaa monen elämää, jos kotona ei ole pesukonetta. Kannattaa harkita, voisiko pesutuvan siivousta tehostaa ennen kuin kieltää tilan käytön.

 

Katso 20.3. lähetetty Ylen aamu-tv:n haastattelu, jossa Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva ja Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltia vastaavat kysymyksiin (kohdasta 46´28)https://areena.yle.fi/1-50337077#autoplay=true

Lue myös: Koronaviruksen vaikutukset J-Isännöinnin toimintaan