Kokoukseen osallistujan kalenteri

Taloyhtiön yhtiökokous on kaikille taloyhtiön asukkaille suunnattu tilaisuus. Taloyhtiössä ylin päätäntävalta on yhtiökokouksella, jossa päätetään asukkaita ja taloyhtiötä koskevista asioista. Yhtiökokouksia pidetään vähintään kerran vuodessa. Yhtiökokous ei sido asukasta mihinkään, eikä asukasta voi valita esimerkiksi hallitukseen ilman hänen omaa suostumustaan.

Mistä yhtiökokouksessa päätetään?

Yhtiökokoukseen osallistuminen kannattaa, sillä yhtiökokouksessa pääset vaikuttamaan omiin asumiskustannuksiisi ja saat äänesi kuuluviin.
Kokouksessa käsiteltäviä asioita ovat esimerkiksi:

  • taloyhtiön talousarvio
  • kunnossapitoselvitys
  • vesimaksujen ja muiden maksujen suuruus
  • vahvistetaan tilinpäätös
  • valitaan hallituksen jäsenet
  • vahvistetaan hallituksen jäsenten palkkiot
  • päätetään tulevista remontti- ja saneeraushankkeista

Yhtiökokouksessa osakkeenomistajilla on äänioikeus, ja yli viiden asunnon yhtiöissä myös vuokralainen voi äänestää, kun hän edustaa vuokranantajaansa. Kokoukseen osallistuu usein myös isännöitsijä, jolloin pääset kysymään mahdollisista mieltä askarruttavista asioista.

Huolehdi omaisuudestasi

Yhtiökokoukseen osallistuessasi pysyt mukana omaa taloyhtiötäsi koskevista asioista. Samalla huolehdit omaisuuteesi tai sijoitukseesi vaikuttavista asioista. Normaalisti asunnon ostaminen on yksi elämän suurimpia investointeja, jolloin siitä kannattaa pitää hyvää huolta. Asuntoa ostaessa ostat samalla osan taloyhtiötä, joten oman taloyhtiön asioista kannattaa olla kiinnostunut.

Mikäli haluat jonkin tietyn asian käsiteltäväksi yhtiökokouksessa, voit pyytää hallitukselta kirjallisesti asian lisäämistä kokouslistalle. Pyyntö on kuitenkin tehtävä hyvissä ajoin, jotta se ehtii mukaan kokouskutsuun.

Pysy kärryillä taloyhtiösi asioista

Vaikka olisit täysin tyytyväinen taloyhtiösi asioihin, on osallistuminen kokoukseen silti järkevää. Osallistumalla kuulet muiden asukkaiden ja hallituksen ajatuksia taloyhtiön tilanteesta, jolloin tiedät, mihin muut asukkaat yhtiössä haluaisivat panostaa tulevalla tilikaudella.

Yhtiökokoukseen osallistuminen siis kannattaa, sillä siellä pääsee konkreettisesti vaikuttamaan omaan asuinympäristöönsä. Yhtiökokous on myös oiva tapa tutustua omiin naapureihinsa.