Taloyhtiön jätepisteeseen saa viedä vain oman taloyhtiön roskia.

Toimiva jätehuolto lisää asumismukavuutta ja laskee taloyhtiön kuluja. Jokainen asukas voi omalla toiminnallaan vaikuttaa jätehuoltoon esimerkiksi kierrättämällä ja huolehtimalla omat roskansa niille tarkoitettuihin jäteastioihin.

Jätteiden lajittelu taloyhtiössä on lain velvoittamaa. Lajittelussa avainasemassa on järkevä sekä toimiva jätepiste ja asukkaiden oma toiminta. Jätteiden lajitteluun innostaa myös siisti ja tilava jätehuone tai -piste. Huonosti hoidettu ja epäsiisti jätepiste vähentää pihan viihtyvyyttä, ja pahimmillaan se houkuttelee myös lintuja ja jyrsijöitä.

Lajitteluastioihin ei saa viedä jätteitä, jotka eivät mahdu astiaan, vaan ne pitää toimittaa jätekeskukseen. Taloyhtiön jätepisteeseen saa viedä vain oman taloyhtiön roskia, eikä omia roskia saa viedä toisten jätepisteelle.

Kiertotalous kunniaan

Kierrätys on järkevää ympäristön kannalta, mutta se tuo myös selvää säästöä taloyhtiölle. Mitä vähemmän jätettä päätyy sekajätteeseen, sitä alhaisempia ovat kulut. Esimerkiksi muovinkeräys maksaa vähemmän kuin sekajäte, joten muovia kannattaa kierrättää mahdollisimman paljon. Kannattaa kuitenkin muistaa, että PVC-muovia ei saa lajitella muovijätteeseen. Pienet PVC-muovit voit lajitella polttokelpoiseen jätteeseen, suuret PVC-muovit taas tulee toimittaa jätekeskukseen.

Suomessa useimpien taloyhtiöiden pihalta löytyy ainakin pahvin-, paperin-, lasin- ja metallinkierrätysastiat. Kotitalouksissa syntyvien jätteiden kierrätys on tehty helpoksi asukkaalle, joten siitä kannattaa ottaa hyöty irti.

Omassa taloyhtiössä voi myös keskustella siitä, mitä jätteitä asukkaat toivovat kerättäviksi. On myös hyvä seurata jäteastioiden tyhjennysväliä. Mikäli pihan astian täyttyvät aina ääriään myöden selvästi ennen tyhjennyspäivää, on asiasta hyvä mainita isännöitsijälle, joka voi tilata jäteauton käymään useammin.

Muistilista taloyhtiön jätehuoltoon:

• Suosi kierrättämistä, sillä se laskee taloyhtiön kuluja.
• Pidä huolta, että jätät jätepisteen siistiksi käyntisi jälkeen.
• Vie suuret roskat lajittelupisteeseen tai jätekeskukseen.
• Lajittele PVC-muovi polttokelpoiseen jätteeseen tai toimita lähimpään jätekeskukseen.
• Jos taloyhtiön roskakatoksesta uupuvat lajitteluohjeet, pyydä isännöitsijää toimittamaan sellaiset.

Lue ohjeita asukkaalle täältä.

Katso kierrätysohjeita Lounais-Suomen Jätehuollon nettisivuilta.

Vaaralliselle jätteelle, kuten loisteputkille, kemikaaleille ja maaleille on omat keräyspisteensä, jotka voi tarkistaa täältä.