Lämmityspatteri

J-Isännöinnin isännöimä taloyhtiö Asunto-Oy Naantalin Luostarinkatu 14 palkittiin viime vuoden energiafiksuimpana taloyhtiönä Turun alueella. Kilpailun järjesti Turku Energian Lämpö ja Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi.

Energiansäästötalkoot ovat olleet pitkäjänteinen prosessi. Taloyhtiössä on keskitytty korjaamaan perusasioita jo kymmenen vuoden ajan.

– Kymmenisen vuotta sitten havaittiin, että talon lämmönkulutus oli korkea. Myös huoneistossa oli suuria lämpötilaeroja. Taloyhtiössä ryhdyttiin laskemaan lämmitysverkoston asetusarvoja, kunnes viileimmissä asunnoissa päästiin 22 asteen lämpötiloihin. Toimenpide toi huomattavia säästöjä taloyhtiölle, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Lauri Tuuna.

– Muutama vuosi myöhemmin alkuperäiset patteriventtiilit uusittiin ja verkosto tasapainotettiin. Tällä saavutettiin tasaiset sisälämpötilat sekä noin 10 prosentin vuotuinen säästö.

Asunto-Oy Naantalin Luostarinkatu 14:sta on tehty säännöllisesti pieniä korjauksia perusasioihin aina remonttien yhteydessä. Vuonna 2017 taloyhtiössä saneerattiin julkisivu, mikä paransi seinien eristystä. Taloyhtiössä on oltu kaukaa viisaita, sillä julkisivuremontin yhteydessä on vedetty pihalle reittivaraukset sähköautojen latausasemille. Taloyhtiö on myös vaihtanut pihalle energiatehokkaat led-valaisimet.

Isännöinnin tehtävänä tiedottaminen

Taloyhtiön yhteistyö J-Isännöinnin kanssa alkoi vuonna 2015.

– Isännöitsijän tehtävänä on ohjata yhtiön kulkusuuntaa myös energia-asioissa, kuten muussakin korjauksessa tai parannuksessa. Isännöintiyritys voi ehdottaa erilaisia toimenpiteitä taloyhtiölle, kuten sisälämpötilojen mittausta tai patteriverkoston perusparannusta, Lauri Tuuna kertoo.

Säännöllisillä korjauksilla kohti energiatehokkuutta

Asunto-Oy Naantalin Luostarinkatu 14:sta on jo tehty suunnitelmia energiatehokkuuden parantamiseksi myös tulevaisuudessa.

– Tulevaisuudessa rakennamme poistoilman lämmöntalteenottojärjestelmän. Sitä varten asensimme jo keruuputket uuden julkisivun sisälle. Aurinkoenergian hyödyntäminen tulee mahdollisesti ajankohtaiseksi, kun seuraavassa remontissa uusitaan yhtiön sähköjärjestelmät ja lämmöntalteenoton hankinnassa huomioidaan nämä varaukset.

Isännöitsijän vinkit asukkaille energiatehokkuuden parantamiseksi:

  • Laske huoneiston lämpötilaa. Jo yhden asteen lämpötilan lasku tuo jo huomattavia säästöjä yhtiölle ja sitä kautta asukkaille.
  • Tuuleta talvella ripeästi. Ikkunoita ja parvekkeen ovia ei kannata pitää pitkään auki.
  • Tiivistä vetoisat ikkunat sisäpuolelta. Jos et ole varma, miten tiivistys tehdään, kysy neuvoa huoltoyhtiöstä. Parhaimman sisäilman saamiseksi tulee huolehtia, että korvausilmareitit ovat auki ja niissä mahdollisesti olevat suodattimet puhdistetaan vähintään vuosittain.
  • Vedenkulutukseen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä käyttö vaikuttaa myös lämmönkulutukseen
  • Sähkölaitteet kannattaa aina sammuttaa, kun niitä ei käytä. Yöksi laitteet kannattaa sulkea kokonaan eikä jättää valmiustilaan.