Jääkaapin takaa on muistettava säännöllisesti imuroida sinne kertyneet pölyt pois.

Taloyhtiössä asumiseen ja elämiseen liittyy paljon arjen asioita, jotka tulisi hallita: pakastin pitää muistaa sulattaa säännöllisesti, pyykinpesukonetta ei saa jättää pesemään yksinään eikä vessanpönttöön saa heittää ruoantähteitä. Joskus tietämättömyys asunnon hoitamiseen liittyvistä velvollisuuksista voi aiheuttaa ongelmia niin asukkaille kuin taloyhtiöllekin.

Uusavuttomuudella viitataan siihen, että henkilö ei hallitse elämisen ja asumisen perustaitoja. Uusavuttomuus ei ole vain nuoria koskeva ongelma. Nuorten lisäksi ikäihmisille, ensiasunnon ostajille ja entisille omakotitaloasujille moni asia tulee taloyhtiössä yllätyksenä. Myös maahanmuuttajille taloyhtiöiden säännöt voivat alkuun olla haasteellisia.

Ennen muuttoa pitää muistaa hoitaa monia asioita, kuten sähkösopimuksen uusiminen ja osoitteenmuutos maistraattiin, postiin sekä taloyhtiölle. Myös vakuutukset pitää muistaa päivittää uuteen osoitteeseen sopivaksi.

Pidä huolta asunnosta ja kodinkoneista

Asumiseen liittyy perustaitoja, joiden olisi hyvä olla kaikilla hallussa. Yksi yleinen tietämättömyyteen liittyvä asia on asunnon kiinteiden kalusteiden huoltaminen. Pakastin pitäisi muistaa sulattaa säännöllisesti, tiski- tai pyykinpesukonetta ei tulisi jättää pesemään yksinään ilman valvontaa, eikä vessanpönttöön saa heittää ruokaa.

Viemäristä nousevasta hajusta taas pääsee usein eroon hajulukon puhdistuksella. Kylpyhuoneen lattiakaivon tukkeutumista voi ehkäistä lattiakaivon ritilän ahkeralla siivouksella.

Huolehdi paloturvallisuudesta

Edes kaikki kokeneemmat konkarit eivät välttämättä tiedä, että esimerkiksi jääkaapin takaa on muistettava säännöllisesti imuroida sinne kertyneet pölyt pois. Pöly on herkästi syttyvää, joten kyseessä on paloturvallisuuteen vaikuttava asia. Paloturvallisuudesta pitää myös huolehtia varmistamalla palohälyttimen toiminta tarpeeksi usein. Samoin kodin sähkölaitteiden kunnosta on pidettävä huolta. Jos sähkölaite lyö kipinää, on syytä huolestua ja huoltaa laite tai vaihtaa uuteen.

Siivoa parveke ylimääräisestä lumesta ja roskasta

Asukkaan pitää muistaa huolehtia myös parvekkeen kunnosta. Syksyllä pitää poistaa lehdet, jotta ne eivät haittaa veden poistumista parvekkeelta. Talvisin parvekkeelta taas pitää muistaa luoda lumet ja jää, jotta sulamisvedet eivät vahingoita parveketta tai pahimmillaan rakennuksen rakenteita.

Muistilista asukkaalle:

  • muuton yhteydessä tee muuttoilmoitus, päivitä vakuutussopimus ja tee uusi sähkösopimus
  • tarkista palovaroittimen toiminta säännöllisesti
  • imuroi jääkaapin ja pakastimen taakse kertynyt pöly säännöllisesti
  • älä heitä ruokaa vessanpönttöön
  • puhdista viemärin hajulukko sekä lattiakaivo tarpeeksi usein
  • älä jätä tiski- tai pyykinpesukonetta pesemään ilman valvontaa
  • pidä huolta sähkölaitteista: jos laite lyö kipinää, lopeta käyttö ja tilaa huolto
  • puhdista parveke syksyisin lehdistä ja talvella lumesta sekä jäästä
  • jos jokin asia asunnossa epäilyttää, ole yhteydessä isännöitsijään tai huoltoyhtiöön

Lue ohjeita asukkaalle.