Joulukoriste

Joulun ja uudenvuoden juhlat ovat monelle taloyhtiön asukkaalle vuoden parasta aikaa, jolloin vietetään aikaa läheisten kanssa ja rauhoitutaan yhdessä. Kyseisiin juhliin liittyy kuitenkin paljon muistettavaa ja valmisteltavaa.

Seuraavien ohjeiden avulla vuodenvaihteen juhlat sujuvat jouhevasti:

  • Pimeänä vuodenaikana asukkaat polttavat kynttilöitä ja asettavat jouluvaloja esille. Muista tällöin paloturvallisuus: älä koskaan jätä palavia kynttilöitä yksin ja varmista, ettei niiden lähellä ole helposti syttyvää materiaalia. Tarkista jouluvalojen toimivuus etukäteen, mutta älä korjaa rikkinäisiä johtoja itse teipillä. Muista myös varmistaa, että palovaroitin toimii.
  • Joulun perinneruoka kinkku tuottaa valmistuessaan paistorasvaa, jota ei saa hävittää viemäriin tai vessanpönttöön. Rasva jähmettyy putkien seinämiin ja voi aiheuttaa tukoksen. Anna paistorasvan jähmettyä esimerkiksi parvekkeella, jonka jälkeen sen voi kierrättää biojätteenä.
  • Asuntojen ulko-oviin kiinnitettävät joulukoristeet ja -kranssit luovat mukavaa tunnelmaa, mutta ovat kuitenkin paloturvallisuusriski. Kysy taloyhtiöltä lupa koristeisiin.
  • Lahjapaperia voi kertyä jouluna paljon, mutta se ei kuitenkaan kuulu tavalliseen paperikeräykseen. Lahjapaperit sisältävät usein painovärejä, teippiä, tarroja ja päällysteitä, minkä takia se kuuluu lajitella polttokelpoiseen jätteeseen.
  • Varsinkin joulu on rauhoittumisen aikaa. Suo naapureillesi joulurauha.
  • Uudenvuoden juhlimisen perinteisiin kuuluu ilotulitteiden ampuminen. Noudata varovaisuutta ilotulitteita ampuessa: valitse ampumispaikka niin, ettei muille aiheudu vaaraa ja käytä aina suojalaseja. Käytetyt raketit kierrätetään sekajätteeseen.
  • Tarkista etukäteen, milloin ilotulitteita saa ampua ja onko asuinalueellasi rajoitteita ampumispaikan suhteen. Noudata pelastuslaitoksen antamia ampumisaikoja: asukkaiden lemmikkieläimet voivat pelätä raketteja, joten helpotat varsinkin koirien ja omistajien oloa, kun rajoitat ilotulitteiden ampumista.
  • Uudenvuoden aattona on perinteisesti valettu tinaa, mutta viime maaliskuusta eteenpäin tinan myyminen kuluttajille on ollut laitonta. Tina sisältää paljon lyijyä, joka on vaaralliseksi luokiteltava aine. Jos sinulla on jäänyt valettua tai valamatonta tinaa edellisiltä vuosilta, kierrätä aine vaarallisten jätteiden kierrätyspisteeseen.
  • Vuoden vaihtuminen kerää ystäviä ja perheitä yhteen juhlimaan alkavaa vuotta. Muista kertoa juhlista etukäteen naapurillesi.
  • Vuodenvaihteen juhlapyhistä muistuttaa viimeisenä joulukuusi, josta luovutaan yleensä loppiaisen tienoilla. Useissa kaupungeissa jätehuolto kerää kuuset pois veloituksetta, jolloin sen voi jättää jäteastioiden yhteyteen. Tarkista asia taloyhtiöltä.

Leppoisaa ja iloista vuodenvaihdetta!

Kertaa juhlimiseen liittyvät vinkit täältä.